Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-07-15
Superbären är mogna!

Vi är mitt inne i den svenska högsommaren. Många har semester med långa, lediga och lata dagar. Precis så skall det vara. Vi skall vila, ladda batterierna och göra precis det vi känner för. För några veckor går så fort och snart är man tillbaka i vardagen igen.
Men om du tröttnar på att ligga i hängmattan och vill hitta på något. Ge dig då ut i skogen och plocka blåbär.

Blåbär – en kraftfull antioxidant!

Blåbären tillhör de svenska superbären, och har en rad nyttigheter som är viktiga för hälsan. Så nu när bären så smått börjar mogna ute i våra skogar är det hög tid att ge sig ut och plocka.

Vi nordbor kan vara ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av antioxidanterna som finns i våra egna bär. Ofta har vi lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.

Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och enligt Wikipedia så täcker blåbärsriset så mycket som 17 % av landets yta. Blåbär växer vilt i norra Europa. Hemligheten med våra nordiska bär är växtperioden med många ljustimmar.

Vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyaniner (antioxidanter).

Bär i norden som får mogna under långa och ljusa sommardagar innehåller mer av flavonoiden antocyanin, det är det som ger bäret dess starka färg, och fungerar som antioxidant i kroppen. Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet och förbättrar blodcirkulationen.

Det som man länge vetat är att blåbär är bra för magen, bland annat genom att skydda tarmens slemhinnor. Förr i tiden såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel, och sedan urminnes tider har blåbärssoppa getts till små barn som drabbats av kräksjuka och diarré. Blåbär är bra för diabetiker då det hjälper till att reglera blodsockret.

Bra på många sätt!

Blåbäret har även många andra hälsofördelar, här listas några:

  • Blåbär sägs vara bra för synen. En upptäckt som gjordes under andra världskriget. De soldater som åt blåbärssylt fick ett bättre mörkerseende. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.
  • Bäret förbättrar korttidsminnet, men också balansen och kroppens koordination.
  • Blåbär, liksom många andra bär, innehåller många mineraler. Särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium är viktigt för ett friskt hjärta och kärlsystem.

Text: Sofie Andersson
Källa: Allt om blåbär
Bild: Thinkstock

Precis hemkommen från skogen med en hink nyplockade blåbär? Finns det då något bättre än en nygräddad blåbärspaj med vaniljsås! Mums!

Det här behöver du:

½ liter färska blåbär, (fungerar såklart med frysta också)
1 msk potatismjöl
ev. ½ dl strösocker

Smuldeg:
¾ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 g smör

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda socker, havregryn och mjöl i en bunke. Finfördela smöret i blandningen till en smulig deg.
Lägg i blåbären i en pajform. Strö över potatismjöl och lite socker om du gillar söta pajer socker.
Fördela smuldegen över bären.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Njut den ljummen tillsammans med vaniljsås eller kanske vaniljglass.