Hälsofrämjande aktiviteter för
VGR-anställda i hela regionen
Hälsofrämjande aktiviteter för VGR-anställda i hela regionen
2016-07-11
Underbara sol!

Vi älskar den och de flesta av oss kan inte få nog av den. Det kan kanske bero på att vid våra breddgrader så är den en ganska så sällsynt gäst, så att många sätter näsan i vädret så snart som vårsolen tittar fram.

För visst är det härligt! Solen är skön för både kropp och själ.
Solbad är en del av det goda livet och människor måste njuta av livet också och solen är något vi mår bra av. Det är till och med avgörande för att vi skall kunna leva, eftersom solen hjälper kroppen att producera det viktiga D-vitaminet. Tyvärr har den en baksida också. Solen alltså! Den kan vara livsfarlig och ge oss hudcancer om man inte är försiktig.
Idag är hudcancer en av de vanligaste cancerformerna i länder med ljushårig befolkning och är snabbt växande.

Men eftersom sol är – i måttliga mängder inte bara bra för hälsan utan ett måste för att vi skall kunna må bra och hålla oss friska, är det därför viktigt att vi är ute i solen när den väl visar sig. Så i grund och botten handlar det inte om att undvika solen helt, utan om att sola säkert. Därför kommer detta inlägg handla om hur vi kan njuta utan risk. För det går att dra nytta av de fördelar som solen ger oss, utan att behöva löpa en ökad risk för att drabbas av hudcancer.

Vänj dig succesivt!

Den största riskfaktorn för att få hudcancer är när din hud blir röd och bränd. Det är framförallt personer med ljus och rödlätt hy som lätt bränner sig innan de blir bruna, och därför ska vara väldigt försiktiga. Generellt kan man säga att ju oftare du bränner dig i unga år, desto högre är risken att du får hudcancer när du blir äldre.

Sola en kort tid varje dag och du kommer att leva längre.

Största skälet till att din hud blir solskadad är att huden inte är van vid solen, och att man sätter igång solandet för intensivt. Du behöver alltså stegvis vänja din hud vid solen. Då kan pigmentcellerna (melanocyterna) i din hud producera ett pigment som lägger sig på huden och skapar en skyddande hinna mot de farliga UV-strålarna. Det är också denna långsamma process som ger dig den fina och eftertraktade solbruna färgen.

  • Sola kortare intervaller, 15 - 20 minuter per dag räcker för att kroppen skall kunna tillverka D-vitaminet.
  • Använd solskyddsfaktor, alternativt tunna kläder.
  • Undvik att vara ute i solen mitt på dagen då den är som starkast, mellan klockan 13 – 15.
  • Tänk på att du blir inte snabbare brun genom att hoppa över solskyddet, det gör dig istället bara bränd.
  • Solen är i särklass störst som D-vitaminkälla. Utöver den får vi i oss en del via fet fisk, som lax och strömming. Även genom D-vitaminberikad mjölk. Men för att få i sig dagsbehovet via mjölken så skulle vi behöva dricka 3 liter om dagen.

Man kan dock inte vänja sin kropp genom att sola mer intensivt.
Absolut inte!  Bara för att du har blivit brun så innebär det inte att du inte längre behöver skydda dig, de skadliga strålarna träffar din hud ändå. Så smörj in dig!
Och att ha en alltför avslappnad inställning till solning och tänka ”det där händer inte mig” kan få förödande konsekvenser.

Röd som tomaten!

Lykopen är en antioxidant som finns en hel del i ibland annat tomater. Lykopen anses vara den mest antioxidativa karotenioden av dem alla, och kan förbättra skyddet mot UV strålar för din hud enligt studier. Lykopen skyddar kroppen mot så kallade fria radikaler vilka kan orsaka cellskador, samtidigt som lykopen stoppar upp en del av solstrålarna. Dessutom förbättrar lykopen kopplingar mellan olika celler, och kan göra att hudens yta blir starkare och friskare. Så ät alltså massor av tomater, allra effektivast om de är tillagade som tomatpure eller tomatsås.

Kolla in din hud!

Den farligaste formen av hudcancer utvecklas ofta från ett födelsemärke. Därför är det mycket viktigt att hålla koll på dessa, och vara vaksam på om de förändras i utseende. Om det börjar växa, får ojämna kanter eller att det börjar klia.

Men för att summera: Visst kan du njuta av solen i sommar, se bara till att skydda dig. Med solkräm, kläder och att vistas i skuggan under den period på dagen när solen är som starkast.

Text: Sofie Andersson
Källa: stralsakerhetsmyndigheten.se
Bild: Pixaby