Spring i benen!

Aldrig förr har vi sprungit som nu. Löpningen ger dig inte bara bättre kondition, din kropp frigör också glädjehormoner. Låt dig lockas av trenden, häng på och spring dig lycklig! Ge dig själv lite tid, så kommer löpningen så småningom bli ett njutningsfullt måste för dig.
Att börja springa ger en snabb effekt på humöret, men också på nattsömnen och ”bullmagen”.

Sommar, höst, vinter eller vår – löpning är en träningsform som fungerar oavsett årstid, och en mycket effektiv träning om du vill komma i form. När du springer behöver din kropp snabbare energi och tar därför av vårt kolhydratslager. Vid löpning behövs även energi från fettet och detta leder till att den totala förbränningen blir högre vid löpning än om du promenerar.

Finns motivationen?

Du har inte tid, du saknar energi, det är för kallt/varmt, för regnigt eller har någon gömt undan dina skor. Du kan kanske rabbla upp många undanflykter för dig själv bara för att få slippa. Men när du är klar med det så sätt igång. Koncentrera dig istället på dina skäl och din vilja att bli en löpare. Det är det som är motivation.

Det handlar alltså om att du verkligen bestämmer dig för att börja och inte bara gör något enstaka försök, för att sedan strunta i det.

 • Skaffa en träningspartner, det är motiverande att löpa tillsammans med någon och det blir svårare att dra sig ur med en dålig ursäkt när du inte känner för det.
 • Schema, bestäm dig för att löpa på fasta förutbestämda dagar, bra är tre dagar i veckan med en vilodag varannan dag.
 • Mål, sätt upp ett långsiktigt mål, men också mindre delmål att nå på vägen. Undvik orealistiska mål. Som till exempel att på samma gång sluta röka, äta sundare, gå ner i vikt. Det blir för mycket och allt slutar förmodligen med nederlag på alla fronter och du ger upp.
 • Belöning, glöm inte att belöna dig själv för varje mål som är uppnått.

Tänk också på att springa när och var det passar dig bäst. Om det är morgon, middag eller kväll. I skogen eller stan. Kanske trivs du bäst på ett löpband på gymmet. Gör ditt eget val.

Utrustning

Det viktigaste när du löptränar är en par bra skor. Sedan är det inte livsnödvändigt att skaffa dig ett par nya det första du gör. Det går bra med ett par gamla du kanske redan har till en början. Men om du efter ett tag kommit igång bra med din löpning, så kan det vara en värdefull investering att köpa ett par bra löpardojjor. Gå gärna till en specialaffär eller butik som har och är kunniga på löparskor.

Själva grejen är att man kommer igång med löpningen och inte vilken utrustning man har. Men precis som med skor, när du kommit igång med löpningen, kanske du känner att du vill ha kläder som är lättare att röra sig i. En collegetröja och mjukisbrallor kan ju vara väldigt mjukt och skönt, men också kanske lite bylsigt. Så att införskaffa lite funktionskläder är ett bra tips. Dagens löparkläder är lätta, mjuka och de andas.

Hur skall jag göra?

Något som är viktigt är att om du är en ovan löpare, så börja långsamt. Är du nybörjare kan du kanske tycka att de snabba framstegen uteblir. Ta det lugnt. Varje löpare kommer i form utefter sina egna förutsättningar och du skall inte jämföra dig med någon annan. I vilket tempo du än springer så ger löpningen dig hälsovinster. Om du går ut för hårt, känner dig andfådd eller mår illa, så springer du för fort. Ett misstag som de flesta nybörjare gör.

Börja långsamt och ta många gångpauser, så slipper du må dåligt. Promenerar du utan problem en halvtimme i sträck, så kan du utan vidare gradvis lägga in lite löpning. Spring långsamt och avbryt om du känner dig för andfådd. Fortsätt gå till du känner dig återhämtad och spring sedan igen. De är bra nog om du så bara orkar springa i 10 sekunder åt gången. Allt eftersom du känner dig starkare kan du springa desto mer och minska på gången. Så småningom kommer du upp i 150 minuters löpning i veckan och då har du kommit långt.

Löpteknik är något som diskuteras mycket. Men egentligen behöver du inte tänka särskilt mycket på den. Försök dock ha en ganska rak kroppshållning då du springer. Luta dig inte framåt eller bakåt. Ta inte för långa steg och ha armarna i midjehöjd. Tänk på att slappna av i överkroppen så att du inte spänner nacke och axlar. Grundläggande teknik som alla kan klara av och tänka på.

Hur viktig är stretching?

Det finns inga vetenskapliga belägg för att stretching på något sätt skulle förhindra att du drabbas av träningsvärk. Som nybliven löpare behöver du inte stretcha företräningspasset. Men det kan däremot vara en skön avslutning på ett pass eller senare på kvällen. 10 till 15 minuter är fullt tillräckligt och ta inte i för hårt.

Det kan vara skönt att "jogga ner" efter ett pass. Ta några minuter med ett lågt tempo så att kroppen får vänja sig istället för att du tvärstannar.

Allt du får:

 • Du blir starkare, bättre kondition och du slipper flåsa i trappan.
 • Du får en stund ifred, då du kan vara med dina tankar.
 • Du får endorfinkickar som knockar dig. Att springa ger dig lyckorus!
 • Du behöver inte passa någon tid, du tränar när det passar dig.
 • Du sover bättre och skönare efter att du tagit ut dig fysiskt.
 • Du känner dig som en vinnare redan från start!
 • Du blir av med de där extrakilona du kanske har runt midjan. De skakar man liksom av sig.


Till sist:
De är väldigt få som klarar att följa sin planering till ett hundra procent. Det är ingen katastrof om du tappar taget och jorden går inte under om du missar ett träningspass. Det är inget fel i att göra en nystart!

Text: Sofie Andersson
Bild: Thinkstock