Härliga Rabarbertider!

Syrligt och härligt! Visst vattnas det i munnen bara av tanken på en nyskördad rabarberstjälk. Rabarber tillhör sommarens topp tio bland njutningar.

Vid denna tiden på året är rabarberstjälkarna som allra spädast och godast. Ett säkert tecken på att sommaren är i antågande med full fart, om den inte redan kommit, är när rabarberknopparna börjat visa fin färg. Några soliga dagar är allt som behövs för att rabarbern skall få en skjuts och sätta fart.

Denna syrliga delikatess passar utmärkt att ha i bakverk, till kräm eller som ett spännande tillbehör i olika maträtter.
Välj ut de späda stjälkarna och se efter så att de är fasta och spröda. Passa på att njuta just nu, den blir snabbt lite hård och träig!
Under den kraftigt syrliga smaken döljer sig en lite smörig kolaton, med en antydan av äpple. Detta blir extra tydligt då man värmer rabarbern med lite socker. Det var just sockrets ankomst som gjorde rabarbern populär under slutet av 1700-talet.

Lite om rabarberns historia

Idag använder vi rabarbern till framförallt rabarberpaj, saft och så kokar vi kräm av den. Men dess historia är en helt annan.

Redan från 2700 f.kr odlades rabarbern som medicinalväxt i Kinas och Mongoliets bergstrakter. Torkad rabarberrot blev en dyrbar apoteksvara då den ansågs stärkande och laxerande. På 1600-talet så öppnades gränshandeln mellan Ryssland och Kina, och då var det tsarfamiljen som lade rabarber på den lönsamma handeln vidare till Europa. Kanske är uttrycket "att lägga rabarber på" myntat härifrån.

Den "äkta" rabarbern, som flikrabarber också kallades, var mycket eftertraktad. I Europa ville man väldigt gärna komma över frön eller bitar från rabarberns rot, för att odla dessa i sina apoteksträdgårdar.

Matrabarbern började odlas så sent som på 1700-talet i Sverige, och då i syfte att ätas. Matrabarbern kom att bli en omtyckt vårprimör när sockret blivit allmänt tillgängligt i början av 1800-talet. Rabarber finns i många olika sorter. Hälften av dem är så kallade matrabarber, medan hälften är endast en prydnad i trädgården. En av de allra vanligaste rabarbersorterna i Sverige kallas Viktoria.

Syrligt och nyttigt!
Rabarberns smak, färg, skörd, blomning samt halten av oxalsyra har en stor betydelse. Hälsofördelarna med rabarber:

  • C-vitamin Rabarbern är rik på c-vitamin. Dess tidiga uppkomst gör den till en av vårens första primörer.
  • Kalcium Innehåller rikligt med kalcium som behövs för vår muskel- och nervfunktion.
  • Benskörhet samt dålig tillväxt anses kunna förebyggas genom intag av rabarber.

 

Oxalsyran

Rabarber är rikt på oxalsyra. Denna syra kan i stora mängder rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem. Därför är det många som undviker att ge rabarber till små barn, då deras njurar är känsligare än hos vuxna.
Det är också den markanta syran som gör att rabarber behöver sötas ordentligt vid tillagning. Man kan minska sötningsbehovet genom att blanda i banan eller jordgubbar i receptet.

Mjölk på rabarberkompotten

Rabarber innehåller som sagt mycket oxalsyra, som tillsammans med kroppens kalcium bildar kalciumoxalat. Om kalciumoxalatet bildas i urinen så kan det finnas risk att det klumpar ihop sig till njurstenar. Om oxalsyran däremot stöter på kalciumjoner (från t.ex. mjölk) redan i matsmältningskanalen, så bildas kalciumoxalatet i tarmen och försvinner ut i avföringen, utan att passera kroppens njurar. Därför är det en god idé att äta sin rabarberkräm tillsammans med mjölk.

Text: Sofie Andersson
Källa: hs-ehush.se
Bild: Thinkstock

Rabarberpaj med havretopp!

Ett enkelt och ljuvligt gott recept på rabarberpaj med havregryn. Baka och njut till helgen, förhoppningsvis ute i sommarsolen.

Ingredienser: (1 paj ca 6 personer)
600 g rabarber
3 msk smör till stekning
4 msk rörsocker
1 tsk stött kardemumma

Ingredienser havretopp:
100 g smör
1 dl rörsocker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
1 ägg
Glass eller grädde till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°
Skär rabarbern i mindre bitar. Stek dem en kort stund i smöret, utan att de går sönder.
Rör ner sockret och kardemumman.
Lägg över i en smord pajform.
Rör ihop smör och socker till en smidig massa.
Tillsätt övriga ingredienser, och rör samman till en ganska lös smet.
Klicka ut denna över rabarberbitarna.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Servera lätt ljummen med glass eller grädde.