Boosta ditt hälsokonto med Avokado!

Avokado är en av de mest näringsrika frukter som finns, och den har väldigt många fantastiska egenskaper, som hjälper kroppen på många olika sätt.
Men trots detta så är avokadon inte alls lika populär som till exempel äpplen eller apelsiner. Avokadon innehåller mycket fett, och många tror att den inte är bra för dieter med syfte att gå ner i vikt. Men ta del av hur avokadons hälsofördelar kan gagna ditt liv, så kommer inställningen kanske ändras!

Historik

Avokadon har sitt ursprung ifrån Central- och Sydamerika. Idag odlas den på många ställen som har ett subtropiskt klimat, bland annat USA, Mexico, Brasilien och Israel. Spanska solkusten är också kända för sina goda avokados. Annars är det inte så många ställen i Europa som har gynnsamma förhållanden för frukten att trivas i. Avokadon är frukten från ett vintergrönt träd, som kan bli upp emot 65 meter högt. Men den vanligaste höjden ligger på ca 20-25 meter. På ett träd kan du skörda runt 180 frukter per år.
Det finns många olika sorters avokado och bland de populäraste sorterna hittar du Hass avokado och Fuerte. Hass har ett slitstarkt brunsvart skal, medan Fuerte har ett slätt skal, mörkgrönt skinn och mer likt ett päron till formen.

Superfrukt!

Avokadon är som sagt en riktig superfrukt för vår hälsa. Bland annat innehåller den massor av E-vitamin, olika antioxidanter och fleromättade fetter. Dessa i kombination gör avokadon bra för oss både på insidan och utsidan.

 • Näringsrik Frukten innehåller mer än 20 olika vitaminer och mineraler som är bra för din kropp. Bland annat ämnet kalium som kanske är mest känt för att finnas i bananer. Men en avokado innehåller faktiskt mer kalium än en banan.
 • Fettet I en avokado består fettet främst av enkelomättat, precis som i olivolja, nötter och rapsolja. Det är viktigt för oss att äta mer av denna typ av fett för att få en god balans mellan de olika fetterna som finns. Detta för att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
 • Hög fiberhalt Den höga fiberhalten gör att avokadon är skonsam mot magen och en utmärkt frukt att äta för en gynnsam tarmfunktion och bidra till en effektiv matsmältning.
 • Viktminskning Avokadon mättar väldigt bra, vilket kan underlätta för att behålla en längre mättnadskänsla efter måltiden, och bli mindre sugen på att småäta.
 • Bra för kolesterolhalten Frukten kan bidra till att reducera nivåerna av det onda LDL-kolesterolet och samtidigt öka nivån av det goda sorten (HDL). Viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Muskeltillväxt Avokadon främjar tillväxten samt återhämtning av muskelmassa, då den innehåller stora mängder av protein, kalium samt zink.
 • Källa för antioxidanter Förutom att frukten är full av nyttiga antioxidanter, så hjälper den också kroppen att ta upp dessa från andra källor så som grönsaker och annat.


Övrigt värt att veta

En ätmogen avokado är varken hård eller mjuk, utan ”fjädrar” bara svagt tillbaka då man klämmer försiktigt på frukten. Man kan skynda på mognadsprocessen genom att lägga frukten i en plastpåse ihop med ett äpple.
Avokadon har också estetiska effekter, då den kan kan förebygga hudens åldrande samt skydda håret. Använd avokado som ansiktsmask för att lindra hud som varit för länge i solen, eller för att reducera rynkor.
Den krämiga konsistensen gör också avokadon utmärkt till att användas som ersättare till smör eller majonäs.
Även om avokadon innehåller mycket nyttigheter så bör man dock ha i åtanke att den också innehåller mycket kalorier.

Text: Sofie Andersson
Källa: Health & training academy, sund.nu
Bild: Pixaby, Thinkstock

Avokado med räkor och ägg!

En enkel och god förrätt som passar bra till vår- och sommarmiddagar.

Det här behöver du:
2 hårdkokta ägg
2 st avokado
2 dl skalade räkor
3 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1 tsk saft av citron
salt och peppar efter smak
ev lite paprikakrydda
dill, persilja eller gräslök till garnering

Gör så här:

 1. Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och gröp ur köttet.
 2. Mosa avokadon och hacka äggen.
 3. Blanda räkor (spara gärna några för dekorering), avokado, ägg,
 4. majonnäs och crème fraiche och smaka av med citronsaft och kryddor.
Fyll de tomma skalen med röran och garnera.