Ett glutenfritt liv

Glutenfritt har tagit över som den snabbast växande modedieten. Överallt framställs gluten – som människan ätit i 10 000 år - som ett avgörande hot mot vår hälsa.
För den grupp som lider av glutenintolerans – celiaki – är det utan tvekan så. För dem kan minsta spår av gluten framkalla en allvarlig inflammation i tunntarmen. För den som inte lider av glutenintolerans, men kanske ändå av olika skäl vill undvika gluten, så bör det vara ett beslut från varje enskild individ.

Vad är gluten?

Gluten är ett äggviteämne, protein som finns i vete framför allt men också i råg och korn, och i låg mängd i havre. När man bakar är det gluten som gör så att degen jäser, bildar trådar och blir lättarbetad. Gluten styr även det färdiga brödets konsistens och utseende. Gluten påverkar kroppens slemhinnor såsom andra proteiner som exempelvis sojaprotein och mjölkprotein. Många reagerar på gluten och har svårt att bryta ner ämnet i kroppen, med resultatet att de får födoämnesintolerans mot gluten.

Idag finns det en oerhört mycket högre andel gluten i det vetet som används, vilket beror på att gluten ger ökad jäskraft och på så vis hjälper den industrin i deras jakt efter att producera mera och snabbare. Detta skapar dock stora problem för dem som är känsliga, då den stora mängden gluten inte kan brytas ner med de enzymer som finns naturligt i råvarorna och i matsmältningssystemet.

Symtom

Glutenintolerans eller celiaki, som det också heter är en sjukdom som orsakas av gluten.
Celiaki innebär att gluten orsakar en skada på tarmslemhinnan. De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är oförklarlig trötthet och lågt blodvärde andra symtom vid obehandlad glutenintolerans.
Symptomen försvinner oftast efter några veckor när man har börjat äta glutenfritt. Det tar dock längre tid för den skadade tarmen att läka. Behandlingen, det vill säga att äta glutenfri mat, är livslång. Man kan inte sluta äta glutenfritt även om symtomen försvinner.

Hur vanligt är det?

Ungefär en procent av Sveriges befolkning har glutenintolerans. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver som sagt livslång diet utan gluten.

Det finns även andra personer, som på grund av allergi mot spannmål (till exempel vete), ska undvika vissa sorters spannmål.

Utöver detta finns det personer, som inte har någon av ovanstående diagnoser, men som upplever att de mår bättre om de äter mindre gluten. Din egen väg till hälsan är den rätta!

Text: Sofie Andersson
Källa: Livsmedelsverket
Bild: Pixaby

Glutenfri Chokladmandelkaka  

Ingredienser:  (ca 10 pers)

225 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 st ägg
200 g sötmandel
1 dl farinsocker
175 g mörk choklad minst 70% kakaohalt

Florsocker och ev. jordgubbar till dekoration

Gör så här:

  • Smörj och mjöla (med majsmjöl så blir kakan helt glutenfri) en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i bottnen och sätt ugnen på 150°.
  • Rör smör, 1 1/2 dl strösocker och farinsocker luftigt.
  • Skilj äggen, rör ner gulorna i smeten, lägg vitorna i en skål.
  • Mal mandeln och riv, mixa eller finhacka chokladen. Rör ner choklad och mandel i äggsmeten.
  • Vispa äggvitorna till skum och vispa ner resten av sockret.
  • Vänd ner först hälften och sedan resten av äggviteskummet i smeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50–60 min.

Ta ut och låt kakan svalna, lossa formens kant, sikta över florsocker, dekorera eventuellt med jordgubbar och servera.