Orka mer med den röda betan!

Många gånger använder vi mycket tid och pengar för att sköta om våra hem och våra saker. Bästa motoroljan till bilen, och en ny platt-tv får ersätta den gamla tjocka för att nämna några. Men glöm inte att din kropps motor är mycket känsligare än bilens och att det är viktigare att ha en frisk och rörlig kropp än en tunn tv. Så ge dig själv mer tid och uppmärksamhet och unna dig naturlig mat av högsta kvalitet!

Pyttipannans bästa kompis är ett riktigt energiknippe!

Lite bakgrund

Strandbetan, en släkting till rödbetan sägs ha odlats redan för 3000 år sedan. Mycket tyder på att rödbetan härstammar från östra Medelhavet och Mellanöstern. På den tiden åt man troligen endast blasten och det var inte förrän när romarna började odla rödbetor som de tog vara på själva betan och som exempel kokade den med honung och vin. Legenden säger att guden Apollo i sitt tempel vid Delphi blev erbjuden rödbetor, som då ansågs vara värda sin vikt i silver!

Därför är rödbetan nyttig:

  • Hjälper till att reglera blodtrycket
  • Är bra för immunförsvaret
  • Har anti-inflammatoriska egenskaper
  • Sänker det onda kolesterolet
  • Förbättrar konditionen genom en bättre syreupptagningsförmåga
  • Bra för erektionen
  • Sänker infektionsrisker

Prestera bättre med hjälp av rödbetor

Uthållighet och rödbetor är något som varit i ropet ett tag, men kanske har du inte riktigt koll på vad det är i rödbetor som gör att du kan få ökad uthållighet?

Rödbetor är nämligen fulla av nitrater som i flera studier visat sig öka kroppens prestationsförmåga med upp till 20 procent.

När nitratet i dessa livsmedel blandas med saliv och munnens bakterieflora så omvandlas det till nitrit. I magsäckens sura miljö omvandlas det igen till den verksamma molekylen kväveoxid, som i sin tur vidgar blodkärlen och gör att kroppen behöver mindre syre för att fungera.
Så det är tack vare kväveoxiden som blodkärlen slappnar av och utvidgas vilket resulterar i dels sänkt blodtryck (hos friska) och dels i ökad blodgenomströmning.

Det ger även positiva effekter för magsäckens slemhinna, cellernas ämnesomsättning samt för att förebygga förstadium till diabetes. Nitrat finns förutom i rödbetor även i spenat, fänkål och rucola.

Förr trodde man att det var farligt att överkonsumera rödbetor, på grund av att nitrat ansågs vara cancerframkallande. Men det finns i skrivande stund ingen studie som visar ett sådant samband vad det gäller människor. Nu anser forskarna tvärtom att en portion rödbetor om dagen bara är nyttigt eftersom man har upptäckt allt fler positiva hälsoeffekter med den lättodlade rotfrukten.

En bra nitratkälla är rödbetsjuice som du kan göra själv eller köpa i exempelvis i hälsokostbutiker, som även säljer koncentrerade rödbetsshots samt ett koncentrerat rödbetssjuicepulver .
Alternativet är såklart att äta rödbetan i olika former som maträtt.
Nitrathalten i rödbetan påverkas av en mängd faktorer: jordmån, årstid, skörd och odlingssätt. Tänk också på att nitrat är vattenlösligt. Det betyder att ugnsbakade rödbetor är bättre än kokta.

Text: Sofie Andersson
Källa: KI
Bild: Pixaby

Ugnsrostade rödbetor med fetaost

Ingredienser: 4 portioner

800 g skalade rödbetor
1/3 kruka färsk timjan
3 st krossade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt
svartpeppar malen
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 förpackning fetaost 150, smulad

Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Skär betorna i klyftor. Blanda i en ugnsfast form tillsammans med olivolja, timjankvistar och vitlök. Krydda med salt och peppar. Ställ i mitten av ugnen ca 30 minuter tills betorna är mjuka. Droppa över balsamvinäger och ringla över olivolja. Strö över fetaost och gärna något valfritt grönt.