Surt – men nyttigt!

Glad som en citron borde vara ett bättre uttryck än sur som en citron – eftersom vår kropp mår kanonbra av att äta citron varje dag.

Citronen kännetecknas av sin solgula färg och sura smak och är precis som apelsinen inte en egen art utan ursprungligen en hybrid mellan andra citrusväxter. 

Citronen härstammar ursprungligen från Indien och Malaysia. Med korstågen kom citronen via Palestina till Europa. Citronträden odlas i tropiska och subtropiska områden. Trädet är ganska högväxt med ständigt gröna, blanka lite läderaktiga blad. Citroner odlas främst för sin fruktsaft. Den syrliga smaken kommer från den naturligt höga halten citronsyra.

Citronens storlek och form varierar. De kan vara runda eller ovala. Citronens skal kan vara tunt eller tjockt, slätt eller gropigt. Skalet innehåller aromatiska och eteriska oljor som den speciella doften.  Det sura fruktköttet tar fram smaken i de flesta maträtter.

Frukterna skördas mogna. Ibland skiftar skalet i grönt, men det betyder inte att de är omogna. Citronerna bleknar vart efter de mognar, och de mister en del av saftigheten. Därför skall man undvika att köpa ljusa citroner.

Citron innehåller mycket c-vitamin (askorbinsyra). Askorbinsyran hindrar oxidering. Därför kan man pensla citronsaft på uppskurna frukter och ljusa grönsaker så att de inte mörknar. Exempel på frukter och grönsaker som lätt mörknar är äpple, avokado och potatis.

Varför citron för hälsan?

Det är jättenyttigt att äta mycket citrusfrukter för en god hälsa.

Citronen har varit uppskattad för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gamla egyptierna använde frukten som potensmedel och som medicin mot bland annat feber. Antikens greker och romare använde frukten för att hålla insekter och bakterier borta från maten.

Men framförallt är den rik på C-vitamin och bioflavonider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen. Citronens ämnen har en antioxidant effekt som innebär att de också bland annat förebygger hjärt-kärlsjukdomar och är inflammationshämmande.

Starta dagen med varmt citronvatten

Ett enkelt sätt att förbättra din hälsa är att dricka ett glas varmt citronvatten det första du gör på morgonen. Det är en enkel rutin som ger stora hälsovinster. Smaken är uppfriskande, matsmältningen kickas igång samt verkar det renande för kroppen. Citroner är packade med C-vitamin, kalcium, järn, magnesium, enzymer, antioxidanter och fibrer:

 • Att dricka citronvatten regelbundet kan hjälpa till att eliminera surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och svullnad.
 • Citroner är ett av få livsmedel som innehåller mer negativt laddade joner, vilket ger din kropp mer energi när de kommer in i tarmkanalen. Doften av citron har också energigivande egenskaper och förbättrar ditt humör.
 • Citroner är också rika på mineraler och vitaminer och hjälper till att lösa upp gifter i tarmkanalen. Citronsaftens effekter på matsmältningen hjälper till att lindra symptom vid matsmältningsbesvär.
 • Den askorbinsyra (C-vitamin) som finns i citroner förbättrar läkning och är ett viktigt näringsämne för att upprätthålla hälsan hos ben, bindväv och brosk.
 • Citroner ger dig en fräschare andedräkt, samtidigt som de kan lindra tandvärk och tandköttsinflammation.
 • Varmt citronvatten hjälper ditt immunförsvar genom att hydrera dig och ersätta förlorad vätska i kroppen.


Text: Sofie Andersson
Källa: learni.st, expressen
Bild: Pixaby

Citronmarängpaj!

Citronpaj med maräng är en underbar efterrätt. Ett sprött pajskal fyllt med syrlig citronkräm och toppat med ljuvligt seg maräng är en svårslagen dessert.

Receptet ger ca 12 bitar

Pajskal:

 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g kallt smör
 • 1 msk florsocker
 • 1 äggula (spara äggvitan till marängen)
 • en pajform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter


Citronfyllning:

 • rivet skal av 2 citroner
 • pressad saft från 2 citroner
 • pressad saft från 1 apelsin
 • vatten
 • 2 1/2 msk Maizena
 • 1 dl strösocker
 • 75 g smör
 • 3 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
 • 1 helt ägg


Maräng:

 • 4 äggvitor
 • 2 dl strösocker
 • ca 1 tsk pressad citron


Blanda mjöl, bitar av smör, florsocker och äggula i en matberedare. Kör till en smulig deg och tillsätt vatten så degen blir slät och mjuk. Kavla eller tryck ut degen i en pajform och tryck fast den upp på formens kanter.
Klä formen med ugnsfolie och tryck fast den så degen hålls på plats. Nagga några hål med gaffel genom folien i botten av formen. Ställ formen kallt ca 1 timme.

Förbered fyllningen.
Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint ner i en kastrull. Pressa citronerna och apelsinen och mät hur mycket det blev sammanlagt. Tillsätt vatten tills det är 3 1/4 dl vätska. Blanda det med rivet skal i kastrullen och vispa ner Maizena och socker. Vänta helst med att värma tills pajskalet ska gräddas.

Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet med folien på ca 15 minuter och utan folie ca 10 minuter. Grädda det i nedre delen av ugnen. Under tiden: Värm citronblandningen i kastrullen tills den tjocknar. Rör eller vispa hela tiden. När den tjocknat tillsätt smör och när det smält, sänk värmen till lågt, rör om äggulorna och ägget och vispa ner det i citronkrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden. Krämen ska inte koka, men den ska tjockna.

Vispa äggvitorna först på låg hastighet 1-2 minuter och sedan på högre hastighet. Tillsätt socker lite i taget och vispa till ett hårt och blankt skum. Vispa ner citron.
Lägg marängsmeten i en spritspåse.
Sänk ugnsvärmen till 150°. Bred ut den varma citronkrämen i det förgräddade pajskalet. Spritsa eller skeda upp marängsmeten ovanpå.

Grädda pajen på nedersta falsen i ca 1 timme. Låt den stå minst två timmar före servering.