Chili – hetare än hett!

Tre fjärdedelar av jordens befolkning äter chili varje dag. Chili växer och odlas i de varma delarna av världen, speciellt i Sydamerika där den populära kryddan har sina rötter.
Chili tillhör arten spanskpeppar och familjen potatisväxter.

Chili har länge betraktats som en av världens bästa naturmediciner. Den sätter fart på endorfinerna i kroppen, ökar ämnesomsättningen och har höga värden av A- och C-vitamin. Chili är dessutom en stark antioxidant och verkar kärlutvidgande vilket är bra för människor med till exempel kärlkramp.

Det som framförallt orsakar chilifrukternas hetta är ämnet Capsaicin.
Capsaicin gör att exempelvis chiligrytan bränner på tungan. Ämnet finns i frukternas fröfästen och mellanväggar. Om man skär bort dessa delar så minskar styrkan.

"Chilla lagom"
Hetta är bra mot högt blodtryck – i alla fall i maten och i lagom dos.

Studier har visat att ämnet Capsaicin kan vara bra för personer som lider av högt blodtryck. Capsaicinet påverkar blodkärlen så att de slappnar av, och trycket sjunker. Så Chili har absolut en viktig funktion som inslag i vår mat.

Dock i för höga doser kan det vara giftigt. Chili är en ingrediens som ska njutas med måtta.

Lite mer om chili:

  • Två tredjedelar av jordens befolkning använder chili dagligen, antingen som grönsak eller som krydda
  • Svenskarnas chilifavoriter är jalapeno, Spansk peppar samt habanero
  • Ju mindre desto starkare. Den regeln gäller för chilifrukter. Röda är starkare än gröna
  • Om det brinner i strupen av alltför het chili är mjölk eller yoghurt mest effektivt som törstsläckare. Vatten rekommenderas inte. Det starka capcaisinämnet är inte vattenlösligt och vatten hjälper därför inte till att lindra den brännande känslan
  • Chili kan användas i en mängd maträtter och sallader. Den mest kända chilirätten med är förstås chili con carne och i just köttfärs är chili kanske allra mest passande.

Text: Sofie Andersson
Källa: Santa Maria, Må bra
Bild: Thinkstock

Snabblagad och smakrik chilirätt
Det här behöver du: (4 portioner)

1 rödlök
2 morötter
380 g kidneybönor
500 g nötfärs
1 msk olja
1 förpackning färdig pastasås i smak chili/vitlök (400g)
Salt och chilipeppar efter smak
Ev, lite strösocker för att höja smaken
Isbergssallad
2 dl matyoghurt eller creme fraiche
200 g naturella tortillachips

Så här gör du:

Skala lök och morötter. Hacka dessa sedan fint. Skölj bönorna och låt dem rinna av i ett durkslag.
Stek färsen i hälften av oljan och lägg sedan över i en stor kastrull.
Stek löken och morötterna i resten av oljan och lägg sedan över även dessa i grytan.
Rör ner bönor och pastasåsen och låt allt koka i några minuter.
Smaka av med salt, peppar och ev lite socker.

Servera rätten tillsammans med strimlad isbergssallad, yoghurt och tortillachips, smaklig måltid!