Potatis – nyttigt eller inte?

Potatis är en kolhydrat, och kolhydrater har varit ett hett samtalsämne de senaste åren. Många försöker minska på intaget av kolhydrater för att gå ner i vikt, och drar då ner på bland annat potatis.

Men hur är det egentligen? Är den verkligen onyttig? Denna knöl som är ett livsmedel vi har ätit av i urminnes tider.
Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna.
Historiker säger att hela inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Potatisen togs till Sverige på 1720-talet från Frankrike av Jonas Alströmer. Han kallade sina potatisar för nolor eller jordpäron.

Nej, potatis är verkligen inte ett dåligt livsmedel - tvärtom!

Potatis är ett bra mycket baslivsmedel. Det är den godaste och mest användbara rotfrukt vi har i Sverige. Den är billig att köpa, och det finns hur många olika sätt att tillaga och äta den som helst.


Potatis är nyttigt!

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Potatis innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande.

Men potatis är i första hand ett kolhydratrikt energigivande födoämne. Kokad potatis ger ”snabba” kolhydrater med högt glykemiskt index. Därav anledningen till att det är populärt att minska på kolhydrater och potatis, då man försöker gå ner i vikt.

Forskningsrön visar att potatis kan göra oss mindre stressade. Den innehåller ämnen som stimulerar hjärnsubstansen serotinin som gör oss nöjda och lugna. Så om du vill sova gott kan du med fördel prova att äta en bakad potatis innan du går och lägger dig på kvällen.

Text: Sofie Andersson
Källa: svenskpotatis.se

Recept: Potatistortilla


Knepet med en bra tortilla är en bra panna, spanjorerna har ofta en alldeles egen panna som är till enbart för tortillas och inget annat! Det här receptet bör inte halveras, men går det inte åt så är det gott att äta till kött och sås eller till vad som helst dagen efter.

Det här behöver du:

8 potatisar, skivade
3 gula lökar, skivade
olivolja
8 ägg
salt enligt önskemål

Gör så här:

Stek potatisarna och löken i rikligt med olja på låg värme. Salta. Sila av oljan genom ett durkslag.
Vispa upp äggen. Lägg i potatis-lök-blandningen och mosa runt. Stjälp ner alltihop i en teflonpanna med lite olivolja.
Låt det bryna på medelvärme tills tortillan börjar stelna i kanterna. Vänd upp och ner på tortillan på en tallrik och stjälp ner den i pannan så den får färg på andra sidan.

Den kan serveras som förrätt eller lunchrätt med en god sallad och några tunna skivor kallskuret till. Både fast och mjölig potatis kan användas. Kan med fördel både ätas varm eller kall. På spanskt vis serveras tortilla med potatis ljummen som drinktilltugg.