Mörk choklad för hälsan!


Hur började det?

Någonstans i Centralamerika för flera tusen år sedan plockar en mayaindian en udda formad frukt från stammen på ett träd med mjuk bark djupt inne i regnskogen. Kanske var det så det började?

Omständigheterna kring upptäckten av kakaofruktens egenskaper och chokladens begynnelse är och förblir ett mysterium,
Men kakaoträdet tros härstamma från Amazondeltat och fördes till Yucatán av mayafolket omkring 600 f Kr. Trädet var mycket uppskattat av mayafolket och aztekerna.
Mayaindianerna ansåg att kakaobönan var en gåva från gudarna.
Bönorna användes till att framställa en dryck och var så värdefulla och eftertraktade att de till och med användes som valuta i handel.

Gott och nyttigt – på samma gång

Får du en känsla av skam och synd varje gång du tar en bit choklad till kaffet? Glöm det. Forskning tyder på att choklad innehåller en rad ämnen som kan vara gynnsamma för både kropp och själ. Kakaon har genom tiderna använts som medicin mot allt ifrån hjärtklappning till trötthet.
Men det skall vara mörk choklad med hög kakaohalt. För det är just kakaohalten som gör chokladen till rena hälsokosten.

Hälsoeffekter av mörk choklad

  • Ett intag av mörk choklad ger positiva effekter bland annat på blodkärlen, blodtrycket samt inflammationsgraden i kroppen. Dessa hälsoeffekter tros komma av de höga halterna av flavanoler i kakaon. Detta är en typ av antioxidanter, ett ämne som kan motverka inflammatoriska tillstånd och sjukdomar.
  • Mörk choklad och viktnedgång. Kakao innehåller centralstimulerande ämnen som medverkar till att öka ämnesomsättningen. Dock i lagom mängd.
  • Mörk choklad har en lägre effekt på blodsockernivåerna.
  • Lustfyllt att äta mörk choklad. Många vittnar om att man blir pigg och glad av att äta choklad. Förklaringen kan vara att choklad innehåller olika ämnen som påverkar belöningssystemet i hjärnan, såsom koffein och andra centralstimulerande substanser. Tillsammans skulle dessa ämnen kunna samverka till en humörhöjande effekt.

 

Finns det några negativa effekter av mörk choklad?

  • I vissa fall kan choklad med hög kakaohalt ge upphov till migränanfall. Detta på grund av att antioxidanterna i kakaon har en blodkärlsvidgande effekt.
  • Eftersom det finns uppiggande substanser i kakaon kan man få svårare att somna om man äter choklad på kvällen.


Så visst kan du unna dig en bit choklad då och då om du tycker det är gott.

Men bra att ha i åtanke:
Chokladen bör ha en kakaohalt på över 65%, ju högre halt desto mer välgörande effekter. Man ska vara medveten om att kalori innehållet är högt och att choklad också innehåller socker.

Text: Sofie Andersson
Källa: läkartidningen
Bild: Thinkstock

Jag gillar dig
mer än choklad... tror jag!

Brownies med mörk choklad

125 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 grader.
Smält smör och choklad tillsammans i en gryta.
Vispa ägg och socker i en bunke.
Rör ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver.
Tillsätt den smälta chokladblandningen.
Häll smeten i formar eller i en liten långpanna och grädda cirka 20 minuter.
Låt svalna och skär i bitar om du använt en långpanna. Pudra med florsocker.