Roten till det goda!


Sverige är ett land där äter vi nästan mest morötter i världen. Vi ligger strax efter fransmännen och engelsmännen. Den är en av de mest populära svenska rotfrukten och är mycket nyttig.

Moroten kom till Sverige från Tyskland, någon gång under 1400-talet. Den fick sin orange färg först på 1700-talet.

Moroten har ett högt näringsvärde. Den innehåller långsamma kolhydrater och är rik på fibrer som håller igång din mage. Moroten innehåller mycket betakaroten, vilket ger moroten sin vackra färg. Färgen ökar desto längre tid som rotfrukten får stå kvar i marken. Betakaroten förvandlas i kroppen till A-vitamin, som bland annat är bra för synen.
Några andra näringsvärden är C-vitamin, D-vitamin, järn, kalcium och zink. Morötter innehåller i princip inga proteiner eller fett och innehåller få kalorier.

Ät alltså mycket morot. Du bevarar näringsinnehållet bäst om du äter den som den är – rå. Annars stek eller koka den under en kort tid.

Text: Sofie Andersson
Källa: nyttigt.eu

Morotskaka till kaffet

Baka en saftig och smakrik morotskaka.
Moroten ger egentligen inte så mycket smak, men det gör kakan saftig.

Till kakan:

  1. 3 ägg
  2. 3 dl strösocker
  3. 3 dl vetemjöl
  4. 1 tsk vaniljsocker
  5. 3 tsk bakpulver
  6. 1 1/2 tsk malen kanel
  7. 1 tsk malen kardemumma
  8. 1/2 tsk malen ingefära
  9. 1/2 kryddmått salt
    1 1/2 dl solrosolja el rapsolja
    4 1/2 dl rårivna morötter

 

Topping:

  1. 60 g mjukt smör
  2. 4 dl florsocker
  3. 1 tsk vaniljsocker
  4. 100 g philadelphiaost

 

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2.  
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  4.  
  5. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
  6.  
  7. Tillsätt olja och rårivna morötter.
  8. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant
  9. (ca 24 cm i diameter.)
    Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter.
    Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
    Låt kakan svalna.
    Vispa alla ingredienser till toppingen krämigt.
  1.  
  2. Bred krämen över morotskakan. Ät och njut!