Januaridepp!


Jul och nyårsfesterna har passerat och det känns som en evighet till sommar och semester.
Just nu upplever många av oss en riktig ”januari-blues”.
Allting känns lite småtungt och ljuset i tunneln känns långt borta.

Det finns ingen entydig förklaring till varför mörkret påverkar vårt humör på det här sättet. En teori är att ämnet melatonin, som styr vår dygnsrytm, är en viktig faktor. En annan hypotes är att det är serotoninsystemet, som är mycket viktigt vid alla depressioner, som påverkas. Det finns också idéer om att D-vitamin kan spela en viss roll.

Så för att underlätta under denna mörka årstid, passa på att vistas så mycket som möjligt i dagsljus. Vi är i en period då kroppen minskar sin produktion av melatonin. Dagsljuset styr kroppens reglering av melatonin, vilket behövs för att kroppen skall fungera optimalt och ha en balans mellan sömn och vakenhet.
Studier har bekräftat att depressioner som återkommer under samma tid varje år är vanligare i länder långt bort från ekvatorn. Vi bor helt enkelt i ett solfattigt land.

Text: Sofie Andersson
Källa: Psykologiguiden, Råd och Rön

Fånga ljuset!

Varför inte en heldagsutflykt i helgen! Ta med nära och kära ut på en långpromenad, packa ner en matsäck och njut av ljuset och den vackra vinterdagen.
Här kommer några receptförslag som är gott och enkelt att ta med:

Picknickmat - Tunnbrödsrullar

Tunnbrödsrulle med italiensk touch

Bred ett lager av naturell philadelphiaost på tunnbrödet, skivad bresaola, rucola, lite rivet citronskal, svartpeppar och toppa med riven parmesan.

Smöra Cantadou pepparot på tunnbrödet, strö över härlig rucola, som toppas med smakrikt renkött. Rulla ihop till den perfekta tunnbrödsrullen.

Blanda cream cheese med wasabi efter smak och bred på tunnbrödet. Lägg rökt lax på och strö över lite räkor och rulla ihop.

Ha en härlig dag!