Antioxidanter!


För att må bra behöver vi vitaminer. Vitaminer behövs i mycket små mängder men är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka dem.


Antioxidanter är ett samlingsnamn på ett antal ämnen. Några är mineraler, andra är vitaminer och en del är färgämnen som finns främst i frukt och grönsaker. Dessa kan ge ett bra skydd mot ett flertal sjukdomar och har en gemensam nämnare i den att de har en gynnsam inverkan på hälsa genom förmågan att neutralisera fria radikaler.

Vad är då fria radikaler?
För att kunna andas behöver vi syre, men när syret omsätts bildas samtidigt fria radikaler. Fria radikaler kan ha skadande verkan på kroppen, de kan starta processer, så kallad oxidativ stress. Oxidativ stress leder på sikt till inflammatoriska tillstånd och inflammationer.

Stress, sjukdom och hårt fysiskt arbete kan dessutom öka frisättningen av fria radikaler.
Antioxidanter är de fria radikalernas naturliga ”fiende” och en antioxidant-rik kost kan neutralisera den negativa hälsopåverkan som de bråkiga molekylerna orsakar.

Vilken kost?
För att få i sig mycket antioxidanter är det bra att tänka att man skall äta så färgglatt som möjligt. Då förser du kroppen med många av de viktiga antioxidanterna.
Exempel på detta är broccoli, blomkål, blåbär, paprika, äpplen och tomater. Bladgrönsaker som till exempel spenat och morötter är andra färgstarka alternativ, som är rika på karotenoider – en grupp fettlösliga antioxidanter. Kryddor såsom kanel och chili är också bra för att behålla förrådet av antioxidanter i kroppen på en bra nivå.

Källa: Livsmedelsverket
Text: Sofie Andersson



Spenat och fetaostpaj
En enkel rätt att laga och mycket god. Servera den som den är med en sallad eller som komplement till en kötträtt eller kanske på ett buffébord.


Gör så här:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gr smör
2-3 msk vatten
1 krm salt
1 ägg att pensla pajskalet med

Till fyllning:
450 gr fryst bladspenat eller motsvarande färsk
1 rödlök
3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 200 gram fetaost

Äggstanning:
4 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar

  1. Tina fryst spenat om du använder det.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Gör först pajskalet: Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en stor pajform (ca 26 cm diameter). Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa upp ett ägg i en stor bunke och pensla pajskalet med ägget. Använd vad som är klar till äggstanningen sedan.
  6. Grädda pajskalet i ytterligare 3 minuter.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan.
  9. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga.
  10. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter.
  11. Tärna fetaosten under tiden.
  12. Bred ut spenaten i pajskalet.
  13. Fördela fetaosten över spenaten.
  14. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål.
  15. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen.
  16. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.