"God hälsa är det som får dig att känna att just nu är den bästa tiden på året"
Franklin Pierce Adams (1881-1960)

Hej och varmt välkommen till bloggen ”balans”!

Här kommer du få följa med på en resa genom livet med hälsa som livsstil. Målet med denna blogg är att inspirera dig till att leva livet hälsosamt och känna en glädje och lycka! Att ha en god hälsa så att du orkar och vill fylla ditt liv med det du tycker är roligt. Nya inlägg kommer att finnas här ett par gånger i veckan, så ta för vana att titta in och ta del av allt möjligt som kan få dig att må bra.

En början till detta är att först och främst definiera ordet hälsa, och vad betyder det för just dig!

Vad är då hälsa?

Är att ”må bra” samma sak som att inte vara sjuk? Hälsa är ett begrepp som är omfattande och kan vara svårt att beskriva, hälsa kan betyda en sak för dig, och kanske något helt annat för en annan person. Upplevelsen av hälsa är individuell, och kan belysas av det så kallade hälsokorset. Hälsokorset illustrerar hur man kan må dåligt utan att för den saken skull vara medicinskt sjuk, och tvärtom må bra trots en medicinsk sjukdom.


Så dålig hälsa kan inte utan vidare identifieras som dålig livskvalité, däremot kan dålig hälsa bidra till att minska en persons livskvalité. Du gör det som behövs för dig, för att hålla dig själv i en sådan god fysisk och psykisk form som möjligt för att klara av de olika utmaningar som vardagen levererar, men också ge dig en kapacitet till att ta dig an det som just du har lust till.

Världshälsoorganisationens definition på hälsa lyder: ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro från sjukdom och handikapp”.

De tre delarna fysisk, psykisk samt socialt välbefinnande, är alla tre lika viktiga och spelar lika stor roll för att du som individ skall känna att du ”mår bra”. Den fysiska hälsan påverkas av många faktorer, såsom motion, kost, alkohol- och tobaksbruk.

”En frisk själ.” Den psykiska hälsan är ett bevis på hur vi mår rent känslomässigt samt hur vi klarar av det dagliga livet. Den kännetecknas av vår förmåga att tänka klart och sammanhängande. Hälsa är så mycket mer än frånvaro av sjukdom. Den psykiska hälsan påverkas av många olika faktorer så som bland annat

  • Motion
  • Matvanor
  • Stress
  • Arbete
  • Fritid
  • Sömn
  • Goda och trygga relationer

Alla dessa bitar och många fler kommer att tas upp i denna blogg.
Så återigen; varmt välkommen och hoppas du kommer tycka om den och vill följa med längs vägen. Din egen väg till en god hälsa är den rätta!

Text: Sofie Andersson
Källor: WHO, FHI